valgfag idrætshøjskolen aarhus Multiart
valgfag idrætshøjskolen aarhus Krop og kost
valgfag idrætshøjskolen aarhus film
valgfag idrætshøjskolen aarhus psykologi
valgfag idrætshøjskolen aarhus madmagasinet
valgfag idrætshøjskolen aarhus madmagasinet
valgfag idrætshøjskolen aarhus drama
valgfag idrætshøjskolen aarhus band
valgfag idrætshøjskolen aarhus crash
valgfag idrætshøjskolen aarhus crash
valgfag idrætshøjskolen aarhus film og tv

Valgfag

Du har valgfag to gange om ugen mens du går på IHÅ. Du skal vælge et valgfag i begyndelsen af dit højskoleophold og halvvejs gennem har du mulighed for at skifte til et nyt valgfag. Udvalget af valgfag her på siden er med forbehold for ændringer. Måske vi lige pludseligt opretter et nyt og spændende fag.


Multiart

I MultiArt får du mulighed for at prøve kræfter med en masse kreative projekter.

Der er både tid og plads til at eksperimentere og stifte bekendtskab med forskellige materialer og teknikker og udfolde dig i kreative håndværksmæssige processer. Du vil for eksempel komme til at arbejde med gummislanger, traktordæk, perleplader, streetart, filt, genbrug, maleri, tegning, skulptur, hækling og meget mere. Du får kendskab til forskellige former for kunst og kunsthåndværk og får indblik i kunstens udtryk gennem forskellige tidsperioder.

Kunstteori og kunsthistorie gøres levende med praktiske projekter, og aktuelle aktiviteter og temaer giver dig en forståelse for kunstens vigtighed i det moderne samfund. Gennem arbejdsprocesserne skabes erfaringer med de mangfoldige udtryksmuligheder, materialer og teknikker, der er i kunst og kunsthåndværk. I MultiArt får du fingrene i kendte som ukendte materialer, og det vil føre dig veje, du ikke anede, du kunne gå, og hvem ved, måske dukker kunstneren op i dig.

*Multiart kan undervises i engelsk*

Undervisere i multiart

Rikke Becker
Rikke underviser i Multiart og Outdoor Adventure. Hun er IHÅ’s krøllede og kreative hjerne og kan skabe alting ud af ingenting. Rikke er også uddannet mentor.


Drama

I drama leger vi med improteater, som du måske kender det fra ”Rundt på gulvet” eller det gamle program “Så hatten passer”. Vi arbejder dog også med tekster, karakterarbejde og forskellige måder at skabe dramatiske udtryk på. En anden ting vi leger med er happenings. Måske vi tager en tur ned i Aarhus centrum, hvor vi udfordrer os selv og aarhusianerne ved at spille roller.

Begyndelsen af dramaforløbet handler altid om at opbygge tillid mellem hinanden, så vi tør optræde først for hinanden og senere for resten af skolen. Vi laver måske en større eller mindre forestilling, som afslutning på forløbet, som resten af skolen får fornøjelse af.
Er du lidt usikker på at skulle tale i større forsamlinger er drama også stedet hvor du kan blive lidt mere sikker, måske endda rigtig god, til denne disciplin.

Medbring godt humør og et åbent sind, så venter der mange gode stunder sammen med dine højskolevenner og en engageret lærer.

*Drama kan undervises i engelsk*Jacob Struve Nielsen
Jacob har læste dramaturgi på universitetet og har 12 års erfaring med at undervise i drama. Han er en højskolemand af mange talenter og underviser bl.a også på håndboldspecialet, i tennis og på skilinjen.


Søren Kiilerich
Søren har en bachelor i idræt og underviser på IHÅ i fodbold, multisport, drama og guitar samt er leder af IHÅ’s Familiesommerhøjskole med DBUs fodboldskole. Søren har en UEFA A-licens fodboldtræner og arbejder i AGF, som U17 ligatræner og med ungdomstalenttræning.


Film

Filmens verden er en verden, der byder op fantastiske oplevelser, en pause i en hektisk hverdag og et indblik i en anden verden. Film kan forføre og vække følelser.

Idéen med dette valgfag i film er, at få analyseret, diskuteret og perspektiveret både den enkelte film vi ser, men også selve filmbranchen og ikke mindst de valg du tager, når du vælger at se en film.
I Film vil du opleve, at filmbranchen er meget mere end de Blockbusters, der går i de fleste danske biografer, og du vil lære hvilken betydning de kæmpe pengebeløb industrien arbejder med påvirker de forskellige typer film, der bliver produceret. Vi ser film på forskellige sprog og fra mange forskellige kulturer. Du vil opleve hvor forskelligt vi ser på den samme film og få fornemmelsen af, hvordan film faktisk kan ændre noget i et samfund og hos det enkelte menneske.

Vi ser både film i vores egen lille biograf på højskolen og tager også gerne på tur ned og ser film i den lille Aarhusianske biograf Øst for Paradis.

*Første valgfagsperiode kan undervises i engelsk – Anden valgfagsperiode undervises kun i dansk*Árni Árnason
Árni er højskolens filmkender. Udover film undervisere Árni også i fitness, powersport og basket.


Sofie Kruuse
Sofie underviser i Dans, Kulturfag, Mediebureauet og Film. Hun er tidl. professionel danser og har deltaget i to sæsoner af Vild Med Dans. Derudover har Sofie er en cand.mag i Medier og Kommunikation.Psykologi

I valgfaget Psykologi vil du lære om hvorfor vi mennesker handler, tænker og føler som vi gør. Vi vil også arbejde med at finde ud af, hvordan vi kan kontrollere og styre nogle af de følelser, der hæmmer os.

I Psykologi vil du komme til at arbejde med emner som non-verbal kommunikation og kropssprog, kærlighed og hvad vi tiltrækkes af, fobier og tvangshandlinger og positiv psykologi og Mindfullness.

Undervisningen bygges op omkring film, foredrag, læsning, diskussioner og forskellige øvelser. Herigennem vil vi få en dybere forståelse af de forskellige områder, teorier og perspektiver.

Du skal vælge psykologi, hvis du er interesseret i mennesket som et psykologisk individ, og har lyst til at diskutere, berige og blive beriget. Undervisningen i Psykologi foregår udelukkende på dansk.

*Kun undervisning på dansk*

Sia Lanstorp
Sia har en bachelor i Psykologi og stor undervisningserfaring. Hun underviser også i Triathlon, Din Stemme og Kor. Udover sin universitetsuddannelse er hun er uddannet fitnessinstruktør og konservatorieuddannet jazz-sangerinde.


Crash

Crash er for dig, der har lyst til udfordringer og er klar til at prøve grænser af, både psykisk og fysisk. Du vil arbejde med din personlige udvikling og syn på andre mennesker.

I Crash vil du blandt andet eksperimentere med at sætte dig i andres sted og opleve anderledes miljøer. Tidligere hold har fx. været på Casino-besøg for at opleve på egne krop, hvilke kræfter der er i spil i forhold til ludomani.

Det kan også være I afprøver, hvordan det føles at være homoseksuel for en dag. Kan du gå hånd i hånd med din ven af sammen køn ned gennem strøget i Aarhus?

I Crash vil I også arbejde med, hvordan du reagerer, når du bliver udsat for ekstremt stress. I vil blandt andet lege med nogle af de samme øvelser som frømænd udsættes for. Hvordan håndterer du bedst muligt frygt, og hvordan kan I som en gruppe hjælpe hinanden til at fuldføre en svær opgave?

*Kun undervisning på dansk*


Morten Lund

René Schmidt
Underviser i Crash, Outdoor Adventure og Triathlon. René kan undervise i stort set alt, der foregår udendørs, bl.a. kajak, klatring, ski og surf. Han også en dygtig musiker og et fast medlem af IHÅ’s lærerband.


Morten Lund
Morten er processkonsulent, foredragsholder og initiativtager til Unge med Power.  Du kan også møde Morten på ski, hvor han er med til at uddanne de nye skiinstruktører på IHÅ’s skilinje.


Krop & Kost

Hvad er ernæring for en størrelse? Hvad er mad, overhovedet? Hvilken kost passer til min træning? Hvad er sundt, og hvad er sundhed?

I en tid og et samfund, hvor mad, kost, ernæring, træning, kropsidealer og livskvalitet markedsføres som nødvendige ”accessories” for succes og social status, synes behovet for nuancering af sundhedsbudskaber at være yderst relevant. I spændingsfeltet mellem naturvidenskabelige, sociale og humanetiske værdier, ønsker vi i Krop & Kost at udfordre dig til at tage stilling til din egen sundhed!

Gennem formidling, inddragelse, meningsudveksling og dialog, vil du blive inspireret til at udfordre eksisterende paradigmer, definere egne sundhedssyn, samt selv at tænke kritisk.

Undervisningen tager udgangspunkt i ernæring i forhold til madens betydning for din generelle sundhed, og i forbindelse med udøvelse af idræt.
I Krop & Kost diskuterer vi sundhedssyn, laver mad af rigtige råvarer og udforsker sundheds-myter!

*Kun undervisning på dansk*


Trond Erik Johannessen
Trond er uddannet Klinisk Diætist, Faglært Kok og Certificeret Personlig Træner. Udover at undervise i Krop&Kost, er Trond ansat som Ernæringsansvarlig Diætist og Kok ved Idrætshøjskolens køkken.


Din Stemme

Din Stemme er sangundervisning med fokus på stemmebrug og performance af sang. I faget vil du med udgangspunkt i dit eget niveau arbejde med at forbedre din sangteknik, kropsbevidsthed, udtryk og fortolkning.

Din Stemme er et trygt og kreativt rum med højt til loftet, hvor du kan finde mod til at udforske din stemme og turde udtrykke dig gennem sang foran et publikum.

Din Stemme handler om sangglæde og om at give sangene perspektiv gennem refleksion og fortolkningsarbejde. I vil også arbejde med stemmetekniske færdigheder såsom vejrtrækning, støtte, artikulation, klange og effekter. Du vil komme til at synge flerstemmigt i grupper og solo, hvis du har mod på det.

Den månedlige LiveCafe er platformen, hvor Din Stemme-holdet udfolder sig med musikalsk performance.

Din Stemme er for dig der godt kan lide at synge. Der vil blive taget udgangspunkt i dit individuelle niveau, og det du ønsker at blive bedre til.

*Kan undervises på engelsk*


Sia Lanstorp
Sia er konservatorieuddannet jazz-sangerinde med stor erfaring. Udover Din Stemme underviser Sia også i kor, psykologi og triatlon.
Band

Lige meget om du er begynder eller en rutineret musiker har du mulighed for at udleve drømmen om at spille i et band, hvis du vælger dette valgfag. Genremæssigt tager vi udgangspunkt i rock og pop.

Kristian Svenningsen, der er erfaren musiker, lægger ud med at lære jer lidt at kende og hjælper herefter med at sammensætte to eller tre bands efter genre, interesse og færdigheder. I et samarbejde med Kristian vælger I sange som I arrangerer og arbejder med, men hen ad vejen er det jer, der skal på banen med ideer og initiativer.

I Band bliver der lagt stor vægt på at spille sammen og på glæden ved at spille musik. I arbejder med sang- og mikrofonteknik og grundlæggende færdigheder på de forskellige instrumenter. Efterhånden som I lærer nogle sange er der mulighed for at optræde med jævne mellemrum på skolens egen Live-Cafe-scene. En unik mulighed for at få erfaring på scenen og så foran et publikum på mere end 100 af dine gode venner.

*Kan undervises på engelsk*

Kristian Svenningsen
Kristian er musiker og sangskriver med flere albumudgivelser bag sig. Udover musik underviser Kristian også i volleyball ligesom han er ansvarlig for IHÅ’s åbne scene Live Caféen.


madmagasinet

Madlavning med holdning – holdninger til mad.

Det er blandt andet det som madmagasinet udfordrer dig på. Vi laver mad og diskuterer mad, økologi, fødevareproduktion samt politiske beslutninger, der har indflydelse på det, vi putter i munden. Vi bruger bl.a. naturens spisekammer, prøver at leve som vegetarer, udfordrer hinanden på billig studentermad, bager brød på stormkøkken midt på gaden i storbyen, laver gourmetmad over bål, smager på det sure og det søde, og lærer dig, om hvordan kroppen sanser smagen fra mad.

Det hele foregår med et perspektiv på den globale madkultur, hvor vi smager på retter vi selv producerer inspireret fra hele verden. Vi vil desuden lave et par magasinprogrammer om mad, filmet på smartphones, således vi kan spreder vores madbudskaber ud til folket.

*Kan undervises på engelsk*

Jakob Mønsted
Jakob underviser i BasketballOutdoor Adventure og Madmagasinet. Han har vundet flere danske mesterskaber med Bakken Bears og er uddannet kajak-, klatre- og skiinstruktør.


Ung til ung – mentor

Ung til ung-mentor handler om, at du som ung har nogen erfaringer og viden, som andre unge kan lære noget af. Vi vil især fokusere på det pres mange unge føler over at skulle præstere noget bestemt.
Du vil blive mentor for en ung person fra en af de lokale gymnasier, ungdomsuddannelser eller folkeskolens 8.-9. klasse. Dette sker i samarbejde med UngiAarhus. Faget afsluttes med et kursusbevis i Ung til ung-mentor.

Lise Grønbæk


Science

Science er for dig, der er nysgerrig på at udforske naturvidenskabens mange spændende problemstillinger, hvad enten det er med et driv af interesse eller med henblik på fremtidig studievalg inden for naturvidenskab, teknik eller sundhed.

Du vil møde nærværende, entusiastiske og engagerede undervisere og forskere i science fra bl.a. Aarhus Universitetet. De vil bringe dig tættere på naturen og videnskaben gennem opfindsomhed, oplevelser og løsningsorienterende tilgange.

Vælger du Science, får du både et indblik i den naturvidenskabelige verden, som et evt. springbræt til en fremtidig uddannelse inden for naturvidenskab, ingeniørfag eller teknologi og en indsigt i de naturvidenskabelig problemstillinger, således at du vil kunne engagere dig politisk og praktisk i de globale udfordringer.
Anne Sandal

Morten Lund

Ingrid Beier Ommen