valgfag idrætshøjskolen aarhus Multiart
valgfag
valgfag idrætshøjskolen aarhus film
valgfag idrætshøjskolen aarhus psykologi
valgfag idrætshøjskolen aarhus madmagasinet
valgfag idrætshøjskolen aarhus drama
valgfag idrætshøjskolen aarhus band
valgfag idrætshøjskolen aarhus crash
valgfag idrætshøjskolen aarhus crash
valgfag idrætshøjskolen aarhus film og tv

Valgfag

Du har valgfag to gange om ugen mens du går på IHÅ. Du skal vælge et valgfag i begyndelsen af dit højskoleophold og halvvejs gennem har du mulighed for at skifte til et nyt valgfag. Udvalget af valgfag her på siden er med forbehold for ændringer. Måske vi lige pludseligt opretter et nyt og spændende fag.


Multiart

I MultiArt får du mulighed for at prøve kræfter med en masse kreative projekter.

Der er både tid og plads til at eksperimentere og stifte bekendtskab med forskellige materialer og teknikker og udfolde dig i kreative håndværksmæssige processer. Du vil for eksempel komme til at arbejde med gummislanger, traktordæk, perleplader, streetart, filt, genbrug, maleri, tegning, skulptur, hækling og meget mere. Du får kendskab til forskellige former for kunst og kunsthåndværk og får indblik i kunstens udtryk gennem forskellige tidsperioder.


Kunstteori og kunsthistorie gøres levende med praktiske projekter, og aktuelle aktiviteter og temaer giver dig en forståelse for kunstens vigtighed i det moderne samfund. Gennem arbejdsprocesserne skabes erfaringer med de mangfoldige udtryksmuligheder, materialer og teknikker, der er i kunst og kunsthåndværk. I MultiArt får du fingrene i kendte som ukendte materialer, og det vil føre dig veje, du ikke anede, du kunne gå, og hvem ved, måske dukker kunstneren op i dig.

Multiartlærerne

Rikke Becker
Rikke underviser i Multiart og Outdoor Adventure. Hun er IHÅ’s krøllede og kreative hjerne og kan skabe alting ud af ingenting. Rikke er også uddannet mentor.

Inga Schjøtt
Inga underviser i Multiart, Body & Mind, Pilates og dansk for de internationale. Hun fungerer også som studievejleder på højskolen og vil kunne hjælpe dig med din videre uddannelse, hvad end det er en kvote 2 ansøgning til universitetet eller noget helt andet.


Drama

I drama leger vi med improteater, som du måske kender det fra ”Rundt på gulvet” eller det gamle program “Så hatten passer”. Vi arbejder dog også med tekster, karakterarbejde og forskellige måder at skabe dramatiske udtryk på. En anden ting vi leger med er happenings. Måske vi tager en tur ned i Aarhus centrum, hvor vi udfordrer os selv og aarhusianerne ved at spille roller.

Begyndelsen af dramaforløbet handler altid om at opbygge tillid mellem hinanden, så vi tør optræde først for hinanden og senere for resten af skolen. Vi laver måske en større eller mindre forestilling, som afslutning på forløbet, som resten af skolen får fornøjelse af.
Er du lidt usikker på at skulle tale i større forsamlinger er drama også stedet hvor du kan blive lidt mere sikker, måske endda rigtig god, til denne disciplin.

Medbring godt humør og et åbent sind, så venter der mange gode stunder sammen med dine højskolevenner og en engageret lærer.


Jacob Struve Nielsen
Jacob har læste dramaturgi på universitetet og har 12 års erfaring med at undervise i drama. Han er en højskolemand af mange talenter og underviser bl.a også på håndboldspecialet, i tennis og på skilinjen.


Film

Filmens verden er en verden, der byder op fantastiske oplevelser, en pause i en hektisk hverdag og et indblik i en anden verden. Film kan forføre og vække følelser.

Idéen med dette valgfag i film er, at få analyseret, diskuteret og perspektiveret både den enkelte film vi ser, men også selve filmbranchen og ikke mindst de valg du tager, når du vælger at se en film.
I Film vil du opleve, at filmbranchen er meget mere end de Blockbusters, der går i de fleste danske biografer, og du vil lære hvilken betydning de kæmpe pengebeløb industrien arbejder med påvirker de forskellige typer film, der bliver produceret. Vi ser film på forskellige sprog og fra mange forskellige kulturer. Du vil opleve hvor forskelligt vi ser på den samme film og få fornemmelsen af, hvordan film faktisk kan ændre noget i et samfund og hos det enkelte menneske.

Vi ser både film i vores egen lille biograf på højskolen og tager også gerne på tur ned og ser film i den lille Aarhusianske biograf Øst for Paradis.


Arne Grønbæk
Arne er højskolens filmkender. Han kan godt nyde en god blockbuster, men er især glad for den gode historie og lidt skæve film. Udover at undervise i Film er Arne viceforstander og leder af Fodboldakademiet.

Psykologi

I valgfaget Psykologi vil du lære om hvorfor vi mennesker handler, tænker og føler som vi gør. Vi vil også arbejde med at finde ud af, hvordan vi kan kontrollere og styre nogle af de følelser, der hæmmer os.

I Psykologi vil du komme til at arbejde med emner som non-verbal kommunikation og kropssprog, kærlighed og hvad vi tiltrækkes af, fobier og tvangshandlinger og positiv psykologi og Mindfullness.

Undervisningen bygges op omkring film, foredrag, læsning, diskussioner og forskellige øvelser. Herigennem vil vi få en dybere forståelse af de forskellige områder, teorier og perspektiver.

Du skal vælge psykologi, hvis du er interesseret i mennesket som et psykologisk individ, og har lyst til at diskutere, berige og blive beriget. Undervisningen i Psykologi foregår udelukkende på dansk.


Sia Lanstorp
Sia har en bachelor i Psykologi og stor undervisningserfaring. Hun underviser også i Triathlon, Din Stemme og Kor. Udover sin universitetsuddannelse er hun er uddannet fitnessinstruktør og konservatorieuddannet jazz-sangerinde.


Crash

Crash er for dig, der har lyst til udfordringer og er klar til at prøve grænser af, både psykisk og fysisk. Du vil arbejde med din personlige udvikling og syn på andre mennesker.

I Crash vil du blandt andet eksperimentere med at sætte dig i andres sted og opleve anderledes miljøer. Tidligere hold har fx. været på Casino-besøg for at opleve på egne krop, hvilke kræfter der er i spil i forhold til ludomani.


Det kan også være I afprøver, hvordan det føles at være homoseksuel for en dag. Kan du gå hånd i hånd med din ven af sammen køn ned gennem strøget i Aarhus?

I Crash vil I også arbejde med, hvordan du reagerer, når du bliver udsat for ekstremt stress. I vil blandt andet lege med nogle af de samme øvelser som frømænd udsættes for. Hvordan håndterer du bedst muligt frygt, og hvordan kan I som en gruppe hjælpe hinanden til at fuldføre en svær opgave?

lærerne på crash

René Schmidt
Underviser i Crash, Outdoor Adventure og Triathlon. René kan undervise i stort set alt, der foregår udendørs, bl.a. kajak, klatring, ski og surf. Han også en dygtig musiker og et fast medlem af IHÅ’s lærerband.

Morten Lund

Morten Lund
Morten er processkonsulent, foredragsholder og initiativtager til Unge med Power.  Du kan også møde Morten på ski, hvor han er med til at uddanne de nye skiinstruktører på IHÅ’s skilinje.


Din Stemme

Din Stemme er sangundervisning med fokus på stemmebrug og performance af sang. I faget vil du med udgangspunkt i dit eget niveau arbejde med at forbedre din sangteknik, kropsbevidsthed, udtryk og fortolkning.

Din Stemme er et trygt og kreativt rum med højt til loftet, hvor du kan finde mod til at udforske din stemme og turde udtrykke dig gennem sang foran et publikum.

Din Stemme handler om sangglæde og om at give sangene perspektiv gennem refleksion og fortolkningsarbejde. I vil også arbejde med stemmetekniske færdigheder såsom vejrtrækning, støtte, artikulation, klange og effekter. Du vil komme til at synge flerstemmigt i grupper og solo, hvis du har mod på det. Din Stemme-holdet forbereder også ofte en optræden til at underholde med til Live Café.

Din Stemme er for dig der godt kan lide at synge. Der vil blive taget udgangspunkt i dit individuelle niveau, og det du ønsker at blive bedre til.


Sia Lanstorp
Sia er konservatorieuddannet jazz-sangerinde med stor erfaring. Udover de musiske fag underviser Sia også i Psykologi og Triathlon.musiklokale

Vi har et stort og lækkert musiklokale udrustet med masser af instrumenter og PA-anlæg. Musiklokalet er jeres, mens I går på skolen, og vi håber I vil bruge det så meget som muligt.

Band

Lige meget om du er begynder eller en rutineret musiker har du mulighed for at udleve drømmen om at spille i et band, hvis du vælger dette valgfag. Genremæssigt tager vi udgangspunkt i rock og pop.

Kristian Svenningsen, der er erfaren musiker, lægger ud med at lære jer lidt at kende og hjælper herefter med at sammensætte to eller tre bands efter genre, interesse og færdigheder. I et samarbejde med Kristian vælger I sange som I arrangerer og arbejder med, men hen ad vejen er det jer, der skal på banen med ideer og initiativer.

I Band bliver der lagt stor vægt på at spille sammen og på glæden ved at spille musik. I arbejder med sang- og mikrofonteknik og grundlæggende færdigheder på de forskellige instrumenter. Efterhånden som I lærer nogle sange er der mulighed for at optræde med jævne mellemrum på skolens egen Live-Cafe-scene. En unik mulighed for at få erfaring på scenen og så foran et publikum på mere end 100 af dine gode venner.


Kristian Svenningsen
Kristian er musiker og sangskriver med flere albumudgivelser bag sig. Udover musik underviser Kristian også i volleyball ligesom han er ansvarlig for IHÅ’s åbne scene Live Caféen.


madmagasinet

Madlavning med holdning, – holdninger til mad.

Det er blandt andet det som madmagasinet udfordrer dig på. Vi laver mad, diskuterer mad, økologi, fødevareproduktion, politiske beslutninger, der har indflydelse på det vi putter i munden. Vi bruger bl.a. naturens spisekammer, prøver at leve som vegetar, udfordrer hinanden på studentermad på den billige måde, bager brød på stormkøkken midt på gaden i en storby, laver gourmetmad over bål, smager på det sure – det søde, og lærer dig om hvordan kroppen sanser smagen fra mad.

Det hele foregår med et perspektiv på den globale madkultur, hvor vi smager på retter vi selv producerer inspireret fra hele verden. Vi vil desuden lave et par magasinprogrammer om mad, filmet på smartphones, som spreder vore madbudskaber ud til folkets oplysning.


Jakob Mønsted
Jakob underviser i BasketballOutdoor Adventure og Madmagasinet. Han har vundet flere danske mesterskaber med Bakken Bears og er uddannet kajak-, klatre- og skiinstruktør.

Film og tv

I Film og TV beskæftiger vi os med medier i flere afskygninger. Vi arbejder med de traditionelle film- og tv-medier, men forholder os ligeledes til de sociale medier gennem webbaserede og mobile teknologier.  Det kan variere lidt fra hold til hold, hvad vi fordyber os i. Grundlæggende er faget bygget op i to faser:

Analyse: Vi analyserer, vurderer og perspektiverer levende billeder og kommunikationsplatforme på diskussionsplan.

Medieproduktion: Vi producerer selv kortfilm eller små videoproduktioner og leger med blogidéer og indlæg.


Sofie Kruuse
Sofie er uddannet cand.mag i medier og kommunikation og har arbejdet som tilrettelægger på flere underholdningsprogrammer. Udover Film & TV underviser Sofie også i Dans og Kulturfag.